Novosti

22.04.2016.

Dan planeta Zemlje u Zvjezdanom selu Mosor

Povodom 22. travnja, međunarodnog Dana planeta Zemlje, udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je ovog petka provela prigodni program temeljen na „Školi u prirodi“, koju Udruga organizira već četrnaestu godinu. U programu je sudjelovalo 60 učenika četvrtih razreda OŠ Bijaći iz Kaštel Novog, a pod vodstvom njihovih nastavnika. Učenici su najprije obišli izvor rijeke Žrnovnice, gdje ih je s prirodnim osobitostima toga kraja upoznao Tomislav Nikolić, tajnik ZSM-a i voditelj „Škole u prirodi“

Program je nastavljen pred samom zvjezdarnicom ZSM-a, i to sadnjom sadnica crnog i primorskog bora doniranih od Hrvatskih šuma, Uprave šuma Split. Djecu su sadnji podučili Srećko Komić i Stipe Bilokapić, djelatnici Hrvatskih šuma, ustanove koja je i ovaj put pomogla da se okoliš zvjezdarnice oplemeni, te da se učenike educira o važnosti života u skladu s prirodom. Djeca su upoznata sa sjemenjem spomenutih vrsta, a doznala su i kako netom posađenu sadnicu zaštiti od nevremena postupkom “malčiranja”. Kroz edukacijsku igru – sastavljanje slovne slagalice na tlu pokraj zvjezdarnice – učenici su složili poučni slogan “Zemlja šumom diše”. U blizini su postavljena i dva drvena panoa s ekološkim porukama.

Nakon što su motivima proljeća kredama u boji oslikala asfalt pred ulazom u zvjezdarnicu, djeca su dobila priliku i poslušati predavanje stručne suradnice za sporedne šumske proizvode UŠP Split, Andree Rubin, dipl. ing. šumarstva. Bila je riječ o prezentaciji o važnosti šuma i očuvanja toga prirodnog, obnovljivog resursa, našeg nacionalnog blaga. Gospodarenje šumama ima u Hrvatskoj višestoljetnu tradiciju i ono je od izuzetnog značaja za cijelu zajednicu. Prvi korak u tom nastojanju je svakako poučavanje onih najmlađih. Predavanje je održano u velikoj dvorani zvjezdarnice, u kojoj je upriličeno i za program „Škole u prirodi“ uobičajeno predavanje pod nazivom „Sunčev sustav“. Njega je održao astronom-animator ZSM-a Zoran Knez, a učenici su pokazali znatno zanimanje za tu svemirsku temu.

Kako je lijepo vrijeme išlo na ruku i organizatorima i djeci, program je okončan razgledavanjem okolice panoramskim dalekozorima, upriličenim s terase zvjezdarnice. Jedan instrument je bio usmjeren na Mosor, a drugi na Split.

Više slike možete pronaći OVDJE.