Novosti

21.04.2016.

Potraga za izvanzemaljskim razumom u Zvjezdanom selu Mosor

Kako je i bilo najavljeno, u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti, u zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je u srijedu uvečer predavanje pod naslovom "Projekt SETI - potraga za inteligentnim životom u svemiru" održao Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu. Približno 130 zainteresiranih ljubitelja tajni svemira s najvećim je zanimanjem ispratilo osebujno izlaganje toga našeg uglednog promicatelja znanosti.

Po okončanju "službenog" dijela predavanja, iz publike su sa svih strana stala pljuštati pitanja o najrazličitijim svemirskim temama, na koja je Korlević odgovarao strpljivo i kompetentno, na njemu svojstven način.

Astronomsko promatranje neba predviđeno za drugi dio večernjeg programa je bilo u velikoj mjeri pokvareno burom, koja nije bila samo neugodno hladna, već je i onemogućila dobivanje oštre slike u teleskopima. Posjetitelji su dobili priliku tek nakratko baciti pogled na puni Mjesec i planet Jupiter, kroz male teleskope na terasi zvjezdarnice i kroz veliki u njenoj kupoli.

Promatranje je vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez, a pomagali su mu njeni članovi Stella Vješnica, Paško Roje, Stipe Vladova i Mijo Ćurak. Cijeli program je organizirao tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić. Sljedeće javno događanje u zvjezdarnici će biti promatranje tranzita planeta Merkura, u popodnevnim satima 9. svibnja ove godine.

Više slika možete pronaći OVDJE.