Novosti

30.01.2016.

Peta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor

Po peti put uzastopce, u obilježavanje Noći muzeja se ovog petka, 29. siječnja, uključila i udruga Zvjezdano selo Mosor. Za tu je svrhu u velikoj dvorani zvjezdarnice upriličen prigodni program kojemu je prisustvovalo više od petsto posjetitelja. Program su pozdravnim riječima otvorili predsjednica Udruge Maja Novaković i njen tajnik Tomislav Nikolić. Gđa. Novaković je potom uručila zahvalnicu g. Ivanu Jurasu, direktoru tvrtke Sistemi.hr za donacije učinjene Muzeju tehničke kulture. Eksponati toga muzeja se zasad čuvaju u Zvjezdanom selu Mosor, te su mogli biti razgledati tijekom večeri

Kako je ove godine glavna tema Noći muzeja bio utemeljiteljski i reformatorski rad Josipa Jurja Strossmayera, program je započetak kratkim izlaganjem o životu i djelu toga hrvatskog velikana. Zdušnu prezentaciju je održala dipl. ing. Antica Lovrić, dugogodišnja prosvjetna radnica i članica Upravog odbora Udruge.

Prva točka umjetničkog programa je bio nastup učenika OŠ Mertojak, pod vodstvom nastavnice Dragane Plosnić. Ana Božinović, Ivana Delić, Ante Klarić, Vedran Mordešić, Tina Marić, Rahela Celina Matijević i Lara Tičina su recitirali izabrane ulomke iz knjiga za djecu i odrasle.

Slijedio je nastup šoltansko-splitskog dua Diggity Daze, u sastavu Sandra Marie Kalebić (glas) i Dinko Buljubašić (gitara). Na programu su bile izvedbe niza klasika popularne glazbe s engleskog govornog područja.

Potom je Ana-Marija Fabijanić, članica alternativnog kazališta „Besa“ iz Visa, izvela predstavu „Slikovnica od pidžame“, kojoj je sama i autorica.

Glumcima je pripala i sljedeća točka: Grozdana Ribičić, Marica Grgurinović, Jasmina Žiljak, Ivana Župa, Petar Buljević i Marko Duvnjak su čitali pjesme i prozne tekstove španjolskih i domaćih autora. 

Njihove recitacije su bile upotpunjene efektnim nastupom pjevačice Sandre Karuze koja je, u gitarskoj pratnji Maria Čuljka, izvela dvije popularne skladbe.

 

Glazbeni dio programa je zaključen podjednako dojmljivim izvedbama dua Moment, kojega čine Marija Jurić (glas, flauta) i Mario Čuljak (gitara) i koji je na repertoaru imao niz dobro poznatih songova različitih žanrova

Središnje događanje večeri, bilo je znanstveno-popularno predavanje prof. dr. Ivice Puljka, pod naslovom „Tajni život zvijezda“. Posjetitelje koji su do posljednjeg mjesta ispunili veliku dvoranu zvjezdarnice, prof. Puljak je na zoran i duhovit način upoznao s prostornim i vremenskim razmjerima svemira u kojemu živimo, te činjenicom da smo svi sazdani od zvjezdane tvari.

 

Za razliku od nevremena koje je vladalo za lanjske Noći muzeja, ovaj put je vrijeme išlo na ruku onima koji su htjeli baciti pogled kroz teleskope zvjezdarnice. Dva manja instrumenta na terasi i veliki teleskop u kupoli zvjezdarnice, poslužili su na kraju programa za promatranje Jupitera, Mjeseca i Velike Orionove maglice.

Promatranje su vodili astronom-animator Udruge Zoran Knez i njena mlada članica Stella Vješnica.

Cijeli program ove Noći muzeja u Zvjezdanom selu Mosor je, kao i ranijih godina, organizirao i vodio tajnik Udruge Tomislav Nikolić.

Više slika s ovogodišnje Noći muzeja u ZSM-u možete pronaći OVDJE!