Novosti

19.09.2015.

Za početak jeseni – pomrčina Mjeseca!

Dugo (pre)toplo ljeto se bliži svom astronomskom kraju i sprema se ustupiti mjesto najkraćem godišnjem dobu. Jesen sjeverne Zemljine polukugle ove godine započinje 23. rujna, u približno 10.20 sati. Njen će početak biti obilježen jednom razmjerno rijetkom i uvijek rado viđenom nebeskom pojavom: potpunom pomrčinom Mjeseca! Ona je na rasporedu u noći između 27. i 28. rujna (s nedjelje na ponedjeljak). Zadnji put je takva pojava bila vidljiva iz naših krajeva u lipnju 2011. g, a sljedeća takva će se zbiti u srpnju 2018. g. Ova pomrčina će iz našeg dijela svijeta biti vidljiva skoro u cijelosti i jedino će nam promaknuti njen završni, ne pretjerano atraktivni dio s izlaskom Mjeseca iz Zemljine polusjene. Naime, prije nego li se to dogodi, Mjesec će za nas već zaći. Bude li nebo vedro, vidjet ćemo sve ranije faze pomrčine, no nezgodno je to što će se ona dogoditi nakon ponoći, kada većina ljudi ipak daje prednost noćnom odmoru. Pomrčina će potrajati od približno 2.12 h (početak ulaska u polusjenu), pa sve do 7.23 h (izlazak iz polusjene). Mjesec će biti najdublje zaronjen u stožac sjene našeg planeta u 4.47 sati.

Ova pomrčina će biti posebna i zbog toga što će se Mjesec u približno 3.45 h, u trenutku kada bude posve pomračen, naći na ekstremno maloj udaljenosti od Zemlje (oko 356900 km). On će zbog toga izgledati ponešto većim no inače, dok će na mjestu gdje bude prolazio kroz nju, Zemljina sjena biti šira. Kako će se Mjesec zbog blizine Zemlji gibati malo brže no inače, ova će pomrčina potrajati nešto kraće no što bi trajala da je Mjesec na prosječnoj udaljenosti, a uz istu geometriju prolaska kroz sjenu. Treba istaknuti da je tu riječ tek o rijetkoj podudarnosti, koja neće imati nikakav značajniji utjecaj na naš doživljaj pomrčine.

Unatoč nezgodnoj satnici, zvjezdarnica Zvjezdanog sela Mosor će biti otvorena za posjetitelje. Predani zvjezdoljupci koji odluče svratiti u taj nezgodni sat na Makirinu, trebat će samo pozvoniti na ulazu ili nazvati broj mobitela koji je tamo istaknut (091/903-4481, Zoran). Vrata će inače biti zaključana.

Ovo javno promatranje, kao sva i druga, bit će provedeno isključivo u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta: vedrog neba i odsutnosti jakog vjetra.