Novosti

30.08.2015.

Sedmi radioamaterski kamp Zvjezdano selo Mosor

U vremenu od 23. do 30. kolovoza, u Zvjezdanom selu Mosor (ZSM) je održan i sedmi po redu Radioamaterski kamp "Zvjezdano selo Mosor". Organizatori kampa su bili Hrvatski radioamaterski savez i Radioklub Kaštilac iz Kaštel Gomilice, te udruga Zvjezdano selo Mosor. Kamp je ove godine okupio 16 polaznika, o kojima su brinula tri voditelja : Zdenko - 9A3UJ, Ivica - 9A6CW i Josip - 9A3DBJ. Polaznici su bili podjeljeni u tri skupine: A - polaznici tečaja za P razred; B - napredni operatorski tečaj (operatori koji već imaju P razred); C - konstruktorski tečaj. Tijekom rada kampa mladi operatori su bili aktivni s postaje 9A0HRS. Kamp je okončan ispitom za P razred, kojega su položila četiri polaznika.

Polaznici ovogodišnjeg kampa su velikom većinom bili "recidivisti", koji su sudjelovali i u radu ranijih radioamaterskih kampova u ZSM-u. Ta činjenica je utjecala i na program ovogodišnjeg kampa, kojemu je fokus bio na izradi QRPP CW primopredajnika i radu na radio postaji. Svi primopredajnici su proradili i polaznici će ih moći koristiti i nakon povratka kućama. Log postaje 9A0HRS je popunjen s nekoliko stotina veza raznim modulacijama uključujući i digitalne. Mentori su dali sve od sebe da prenesu što više znanja mladim radioamaterima, a posebno raduje što je mala skupina od nekoliko polaznika samoinicijativno učila telelegrafiju. Ostaje za nadati se da će neki od njih poći stazama generacija radioamatera prije njih.


Kako ne bi sve bilo naporno učenje i rad, popodneva su pripala odlascima na kupanje. Usto su za astronomiju zainteresirani polaznici dobili priliku od svog domaćina Zorana Kneza, astronoma-animatora ZSM-a, doznati nešto više o noćnom nebu, a nekoliko večeri su mogli i velikim teleskopom zvjezdarnice promatrati Mjesec, Saturn i druge nebeske objekte. Logističku podršku kampu je kao i uvijek pružao tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić.



Stranice Hrvatskog radioamaterskog saveza