Novosti

03.07.2015.

Održana Prva ljetna škola tehničkih aktivnosti

Odmah po okončanju drugog CB kampa, u Zvjezdanom selu Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je s uspjehom provedena i Prva ljetna škola tehničkih aktivnosti. U radu škole, u vremenu od 29. lipnja do 3. srpnja, sudjelovalo je 17 učenika osnovnih škola iz Splitsko-dalmatinske županije.

Za polaznike je održano pet radionica raznolikog sadržaja. Prvi je dan pripao radionici elektronike i automatike, organiziranoj je u suradnji s udrugom „ABC informatika“. Radionicu je vodio predsjednik udruge Tomislav Parčina. Sljedeće dvije radionice je, pak, vodio Tome Kovačević, nastavnik tehničke kulture u OŠ Mejaši. Utorak je bio posvećen modelarstvo, odnosno izradi drvenih modela kuća, stolnog pribora, prometnih znakova... Sljedećeg dana je na rasporedu bila robotička radionica, koja je nezaobilazni dio skoro svakog programa učeničkih kampova u ZSM-u. Djeca su se modelarstvom bavila i četvrtog dana Škole, no ovaj put su izrađivala papirnate modele svemirskih letjelica Rosette i New Horizonsa, čije su misije vrlo aktualne ove godine. Radionicu astromodelarstva je vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Posljednjeg dana su održana i predavanja o fotografiji i fotografskim tehnikama, te provedena praktična provjera tako stečenog znanja. Ta radionica digitalne fotografije je upriličena u suradnji s fotoklubom „Split“: vodio ju je tajnik kluba Josip Ostojić, a asistirale su mu članice kluba Kristina Soldić i Maja Spasić. Pored toga, djeca su svake večeri imala priliku slušati astronomska predavanja, ali i promatrati nebo velikim teleskopom iz kupole zvjezdarnice. Posebno je zanimljiva bila pojava konjunkcije planeta Venere i Jupitera, no u okularu su se našli i Saturn i Mjesec, ali i ljetno Sunce posuto pjegama.

Za koordinaciju rada ljetne škole i njenu logističku podršku, bio je zadužen tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić. Sljedeća peterodnevna Ljetna škola tehničkih aktivnosti je na rasporedu već 27. srpnja, a ove će godine Zvjezdano selo Mosor biti domaćinom i već tradicionalnog, sedmog po redu Radioamaterskog kampa, u vremenu od 23. do 30. kolovoza. Za obje škole još ima slobodnih mjesta, a sve informacije o programu i prijavama možete doznati na ovim stranicama.


Galeriju slika iz ove ljetne škole možete vidjeti OVDJE!



Snimanje priloga za emisiju HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska",
u srijedu, 1. srpnja 2015. g. Na programu je bila robotička
radionica.