Novosti

31.01.2015.

Četvrta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor

Po četvrti put uzastopce, u obilježavanje Noći muzeja se ovog petka, 30. siječnja, uključila i udruga Zvjezdano selo Mosor. Za tu je svrhu u velikoj dvorani zvjezdarnice upriličen prigodni program kojemu je unatoč vrlo lošim vremenskim uvjetima – susnježici s jakim vjetrom – prisustvovalo 230 posjetitelja.

Program je pozdravnom riječi otvorila predsjednica Udruge Maja Novaković, koja je potom uručila zahvalnice i priznanja donatorima g. Anti i g. Karmelu Markiću, i to za donaciju vrijednog muzejskog eksponata - stroja za ispitivanje visokotlačnih crpki za dizelske motore. Zahvalnice su dobili i drugi donatori, a posjetitelji su u tom uvodnom dijelu programa dobili priliku razgledati i dio doniranih eksponata tehničkog muzeja. Uslijedila je projekcija dviju digitalnih izložbi: fotografije g. Nikše Smoje „Kameni grad i more“, te fotografije unutrašnjosti privatnog muzeja g. Ratka Marinovića, u Korčuli. Kako je ovogodišnja tema Noći muzeja bio život i djelo Nikole Tesle, uslijedila je projekcija dokumentarnog filma o tome slavnom znanstveniku i izumitelju, kao i kratka prezentacija o njegovom rodnom kraju i djetinjstvu kojega je proveo u njemu. Prezentaciju je prokomentirao g. Ivica Pivačić, predsjednik udruge „Dalmatinski inovatori Tesla – Dalmit“ i predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Potom su pod vodstvom nastavnice Jadranke Miliše Stančin nastupili đaci splitske OŠ Kamen-Šine, izvevši recital „Gdje li je zvijezda tvoja?“ Jelena Bilobrk, Petra Kovačić, Toni Perković i Mihaela Gubavac su recitirali stihove Jure Kaštelana, A. B. Šimića i Ratka Zvrke. Sljedeća točka programa, predstava Milana Grgića „Stranka ljubavi“, koju su u režiji Otokara Levaja izveli članovi Gradskog teatra „Mali princ“ iz Omiša, izazvala je pravo oduševljenje publike. Nakon toga su Marica Grgurinović i Day Antunović čitale stihove Vesne Krmpotić, Ane Grabovac, Bobe Đuderije, Marije Kuzmanić, Dunje Kalilić, Maje Tomas i Nevene Kuzmanić, da bi potom popularni Damir Duplančić nasmijao prisutne pročitavši nekoliko tekstova iz svojih knjiga „Izgubljenja generacija“ i „Bestfeller“. Program je zaključen znanstveno-popularnim predavanjem „Cassini/Huygens: Deset godina u Saturnovom sustavu“, kojega je održao astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez. Kao i uvijek dosad, program je zdušno vodio tajnik Udruge Tomislav Nikolić.

Više slika s ove manifestacije možete vidjeti OVDJE!