Novosti

12.10.2014.

Kreativno tehničke radionice za nastavnike

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) je na poziv Zajednice tehničke kulture grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije ovog petka i subote (10. i 11. listopada 2014.) provela Kreativno tehničke radionice izvan okvira. Radionice su bile namijenjene stručnom usavršavanju nastavnika tehničke kulture, a održane su u velikoj dvorani zvjezdarnice Zvjedanog sela Mosor (ZSM), udruge koja djeluje u sklopu gradske Zajednice tehničke kulture. Radionice je pohađalo devetero polaznika.

Prije početka rada, voditelje i polaznike radionica su prigodnim riječima pozdravili njihovi domaćini, predsjednica ZSM-a i tajnica ZTK Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije Maja Novaković i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić.

Voditelji radionica - djelatnik HZTK-e Bojan Floriani dipl. ing. i vanjski suradnik HZTK-e Paolo Zenzerović, mag. ing. el. - za polaznike su pripremili materijale za izradu nekoliko tehničkih tvorevina koje su objedinile modelarstvo, elektroniku i automatiku. U sklopu modelarskog dijela, polaznici su od kartona izradili šišmiša i svjetlećeg kukca, a od šperploče svjetiljku sovu i robota Skoca. Elektronički dio obuhvatio je izradu elektroničkih sklopova za svjetlećeg kukca, sovu svjetiljku, robota Skoca, te izradu elektroničke značke. Automatika je objedinila uvodno teorijsko predavanje i praktične vježbe programiranja mikroprocesora uporabom mikrokontrolera Arduino. Polaznici su na koncu svoje izrađevine ponijeli kući.

U subotu uvečer se dio sudionika pridružio posjetiteljima zvjezdarnice u promatranju noćnog neba teleskopom, kojega je kao i uvijek vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Više slika možete pronaći OVDJE.