Novosti

05.10.2014.

Javno promatranje u sklopu „Svjetskog tjedna svemira"

Deklaracijom Opće skupštine Ujedinjenih Naroda iz 1999. g, svake godine se u razdoblje od 4. do 10. listopada obilježava „Svjetski tjedan svemira“ („World Space Week“ – WSW). Tom međunarodnom manifestacijom se nastoji probuditi zanimanje javnosti za svemir, promicati njegovo istraživanje i korištenje, te jačati svijest o važnosti koju on ima za sve nas. Prošle godine je WSW bio ispunjen s više 1400 različitih događanja vezanih uz svemir, upriličenih u 80 država svijeta. Očekuje se da će ove godine te brojke biti nadmašene, a kao središnja tema manifestacije je izabrana satelitska navigacija. Slikovito naslovljen sa „Svemir: pokazuje nam put“, ovogodišnji WSW želi skrenuti pozornost na koristi koje čovječanstvo ima od satelitske navigacije. U tekućoj godini svjedočimo počecima izgradnje novih satelitskih sustava za globalnu navigaciju, te nadogradnjama već postojećih, poput trećeg naraštaja GPS-a, GLONASS-a, BeiDou-a i Galilea. Pored toga, u svakodnevnom životu srećemo sve više uređaja za prijem podataka s tih satelitskih sustava, koji se koriste ne samo u pomorstvu i zrakoplovstvu, već i, primjerice, u cestovnom transportu, poljoprivredi ili područjima pogođenima elementarnim nepogodama. Štoviše, takvi prijemnici se danas redovito ugrađuju i u naprednije prijenosne telefone!

U obilježavanje „Svjetskog tjedna svemira“ će i ove godine biti uključena i Hrvatska. Predavanja, prezentacije i izložbe, bit će održane u Osijeku, Vinkovcima, Zagrebu, Rijeci, Gospiću i mnogih drugim mjestima Lijepe Naše. U program se uključuje i udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM), koja će pored dvaju predavanja za učenike i predškolce, organizirati i javno promatranje noćnog neba za sve zainteresirane građane. Bude li nebo vedro, promatranje će biti provedeno u petak, 10. listopada, u vremenu od 18.30 do 22.00 sata. Teleskopi će biti postavljeni na zapadnoj obali splitske luke, nasuprot hotelu Marjan. Promatranje će se odvijati pod stručnim vodstvom astronoma-animatora ZSM-a Zorana Kneza i njenih članova Stelle Vješnice i Stipe Vladove.

Važna napomena: Zbog zauzetosti astronoma-animatora, zvjezdarnica Zvjezdanog sela Mosor neće toga dana (10. listopada) biti otvorena za posjete građana! Svi zainteresirani građani mogu je posjetiti već sutradan, u subotu.

http://www.worldspaceweek.org/

https://www.facebook.com/groups/428301100522706