Novosti

13.08.2014.

Prepuna zvjezdarnica u noći meteora

Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je još jednom s uspjehom ovog utorka (12. kolovoza) organiziralo promatranje meteorskog roja Perzeida, kojemu je ovaj put prethodilo i jedno zanimljivo predavanje što ga je održao Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu. Večernji program je otvorila predsjednica ZSM-a i tajnica ZTK Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije Maja Novaković, najavivši predavanje, te pozdravivši Sinišu Kuku, Pročelnika Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru Grada Splita, i Zdenku Terek, glavnu tajnicu HZTK-e. Prigodnim riječima se nazočnima obratio i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić.

Ante Radonić je potom prepunu veliku dvoranu zvjezdarnice upoznao s istraživanjima kometa međuplanetnim svemirskim letjelicama, čemu je povod bio nedavni uspjeh ESA-ine sonde Rosette, koja je 6. kolovoza prišla jezgri kometa Čurjumov-Gerasimenko. Iako je naglasak u predavanju bio stavljen upravo na Rosettinu misiju, popularni gost iz Zagreba se osvrnuo i na sve dosadašnje letjelice koje su prilazile kometima. Program u dvorani je okončan nastupom Gabrijele Brajević, Splićanke s adresom stanovanja u Kaliforniji, koja je recitirala nekoliko svojih pjesama o Splitu i zvijezdama.

Ukupno oko 650 posjetitelja prošlo je te večeri kroz zvjezdarnicu na podmosorskom vrhu Makirini! Nakon predavanja, terasa zvjezdarnice je bila premala da primi sve zainteresirane. Zbog jake mjesečine nije bilo moguće vidjeti one bljeđe meteore, ali su uporniji u nekoliko sati promatranja ipak mogli uočiti barem desetak sjajnih nebeskih krijesnica. Kako promatrački dio večeri ne bi prošao tek u lovu na meteore, pobrinuli su se astronom-animator ZSM-a Zoran Knez i mladi članovi udruge Stella Vješnica i Duje Giljanović. Oni su okupljenim posjetiteljima dvama manjim instrumentima neumorno pokazivali zamalo puni Mjesec, Saturn na zalasku, dvojnu zvijezdu Albireo... Promatranje je okončano u 1.30 h poslije ponoći.

Grad Split i tvrtka Promet d. o. o. su i ovaj put izašli u susret ZSM-u i brojnim splitskim zvjezdoljupcima koji nisu bili u mogućnosti do zvjezdarnice stići vlastitim prijevozom. Dva prepuna Prometova autobusa prevezla su tako posve besplatno veći broj zainsteresiranih do mjesta događanja.

Posebnost ove večeri bilo je i to da se u vremenu od 20.05 do 21.00 sat Zvjezdano selo Mosor uključilo u emitiranje radijske emisije o svemiru „Andromede“! Ta emisija, kojoj je Ante Radonić stalni gost i stručni komentator, emitira se u to vrijeme na Drugom programu HR-a i Radio Splitu. Emisiju je iz pulskog studija vodila njena urednica Tanja Devčić, a podršku u realizaciji su na Mosoru pružili tehničar Radio Splita Zoran Flies i voditelj režije HR-a Dražen Terek. U programu su uz Antu Radonića sudjelovali i Zoran Knez, Stella Vješnica i Duje Giljanović.

Stella je učenica četvrtog razreda srednje škole i ovogodišnja pobjednica na državnom natjecanju iz astronomije, dok je Duje student treće godine fizike na splitskom PMF-u. Slušatelji su tako upoznati ne samo s novostima vezanima uz Rosettu i komet Čurjumov-Gerasimenko, već i s radom ZSM-a, motivacijom koja pokreće mlade astronome i fizičare, promatračkim uvjetima kakvi vladaju na Makirini i sličnim temama.

Više slika s ovog događanja možete naći OVDJE.