Novosti

05.08.2014.

Trodnevna edukativna radionica za članove udruge „Chernik Campus“

U vremenu od 2. do 4. kolovoza, u Zvjezdanom selu Mosor (ZSM) je boravila skupina od 12 mladih članova Udruge za kreativni razvoj „Chernik Campus“ iz Cernika, mjesta u Brodsko-posavskoj županiji. Za goste iz Slavonije, njihovi su domaćini pripremili niz predavanja, astronomsko promatranje, obilaske okolnog kraja, te druge zanimljive aktivnosti. Program je započeo predavanjem naslovljenim „Sunčev sustav“, koje je u velikoj dvorani zvjezdarnice održao astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Sa spuštanjem mraka, astronomski je sadržaj upotpunjen upoznavanjem sa zvjezdanim nebom s terase objekta, ali i promatranjem teleskopom iz velike kupole.

Nakon što su sljedećeg jutra posjetitelji iz Cernika razgledali okolicu panoramskim dalekozorom, za njih je upriličeno i predavanje na temu „Zaštita okoliša i prirode“ koje im je održala Leana Deriš, apsolventica morskog ribarstva, sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu. U predavanju je naglasak bio stavljen na zaštitu i čišćenje vodnih resursa, te na zaštićena područja u RH, obuhvaćena mrežom NATURA 2000. Drugi dan je okončan večernjom šetnjom od zvjezdarnice do obližnjeg planinskog izvora Mali Dibić.

Posljednjeg dana programa, članovi udruge „Chernik Campus“ su dobili priliku i posjetiti izvor rijeke Žrnovnice, kao i samo mjesto Žrvnovnicu. Na izvoru ih je tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić upoznao sa specifičnostima tamošnjeg biljnog i životinjskog svijeta, skrenuvši pozornost i na neizmjerni značaj kojega takva vrela pitke vode imaju u ovom kraju. Slavonce je potom pred žrnovničkom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije s kulturnom i povijesnom baštinom poljičkog kraja upoznao prof. Ivica Lolić, član udruge „Žrvanj“. Kako i priliči, program je okončan posjetom jednom od rijetkih preostalih mlinova na rijeci Žrnovnici, smještenom u samom mjestu. Goste je u Antoničinom mlinu s procesom mljevenja žita upoznao njegov mlinar Marko Aljinović. Obogaćeni novim spoznajama i u ugodnom raspoloženju, Cerničani su posjet Dalmaciji nastavili odlaskom u Split.