Novosti

05.08.2014.

Dva predavanja Ante Radonića i promatranje Perzeida - Dopuna

Već niz godina udruga Zvjezdano selo Mosor sredinom kolovoza organizira javna promatranja meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini, u Gornjem Sitnom. Ni ova godina neće biti iznimka! Javno promatranje će biti upriličeno u noći između 12. i 13. kolovoza (s utorka na srijedu), kada se i očekuje najviše Perzeida. No, ovaj će put večernji program u Zvjedanom selu biti obogaćen i predavanjem Ante Radonića, voditelja planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu i stalnog gosta popularne radijske emisije „Andromede“. Predavanje pod nazivom „Susret s kometom“ će započeti u utorak, u 21.00 h, a povod će mu biti ulazak europske svemirske letjelice Rosette u stazu oko kometa Čurjumov-Gerasimenko. Taj zahtjevni manevar, kakav još nikada nije ostvaren, predviđen je za 6. kolovoza

 

Promatranje s terase zvjezdarnice, koje će u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta uslijediti nakon predavanja, potrajat će sve do 1.30 h. Valja napomenuti da će još uvijek skoro pun Mjesec ove godine svojim sjajem donekle pokvariti lov na nebeske krijesnice, no dobrog raspoloženja svakako neće manjkati. Članovi udruge će kao i dosad pomagati okupljenim zvjezdoljupcima, kako tumačenjem onoga što se vidi na nebu, tako i uporabom manjih dalekozora kojima zvjezdarnica raspolaže.

Ulaz je za sve besplatan i svi ljubitelji kometa, meteora i zvjezdanog neba su dobrodošli!

 

Zahvaljujući ljubaznosti Grada Splita i tvrtke Promet d. o. o., Zvjezdano selo Mosor za sve zainteresirane organizira i besplatni prijevoz autobusima! Dva Prometova autobusa polaze prema zvjezdarnici s kolodvora u Sukoišanskoj ulici u 19.15 h, dok je povratak u Split predviđen za 1.00 h.

 

Ali to nije sve! Već sljedećeg dana, 13. kolovoza (srijeda), Ante Radonić će održati još jedno predavanje, ovaj put u Splitu, u dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića. Tema predavanja će glasiti „Čudesna otkrića u svemiru“. Instrumentima na Zemlji i na svemirskim letjelicama napravljena su zadnjih godina mnogobrojna i uzbudljiva otkrića o bližem i dalekom svemiru. U okviru predavanja, koje zajednički organiziraju Gradska knjižnica i Zvjezdano selo Mosor, g. Radonić će prokomentirati neke od tih novih spoznaja i kazati ponešto o veličini svemira i tome što znamo o njegovu širenju. Početak predavanja predviđen je za 18.00 sati. I tom prigodom, ulaz će za sve zainteresirane biti besplatan.

 

Jezgra kometa Čurjumov-Gerasimenko, snimljena Rosettinom kamerom OSIRIS.
(ESA/Rosetta/MPS za OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA).

 

Što su Perzeidi?

Dvije su vrste nebeskih krijesnica ili meteora: jedni od njih su usamljenici i posjećuju nas sporadično, dok drugi do Zemlje stižu u velikim rojevima, uvijek u isto doba godine. Ti potonji nastaju od mnoštva krhotina što ih na svom putu oko Sunca za sobom ostavljaju kometi. Ako se staza kometa približava putanji kojom plovi Zemlja, takvi oblaci kometne prašine mogu se naći na putu našem planetu. Čestice prašine tada stanu ulijetati u našu atmosferu, obično brzinama od nekoliko desetaka kilometara u sekundi. Pri tom se ugriju, zažare i izgore, već na velikoj visini iznad tla. Taj bljesak, vidljiv obično tek djelić sekunde, nazivamo meteorom. Samo iznimno se dogodi da neko od tih malih tijela koja zarone u Zemljin zračni omotač bude dovoljno veliko da neki njegov dio stigne do same površine, kao meteorit.

Sredinom ljeta naš se planet nađe u blizini staze kometa 109P/Swift-Tuttle. To rezultira njegovim srazom s kometnom prašinom i meteorskim rojem Perzeida, vidljivim od 17. srpnja do 24. kolovoza. Meteori takvih rojeva prelijeću nebom u zrakastom uzorku, radijalno se šireći od jedne točke. Ta točka se primjereno naziva radijantom, a prema njenom položaju na nebu, meteorskom roju se daje i ime. Radijant Perzeida je, dakako, u Perzeju, a to se zviježđe u ovo doba godine visoko na nebu nađe tek u drugom dijelu noći.