Novosti

04.07.2014.

Održana Prva ljetna škola tehničkih aktivnosti

Odmah po okončanju Prvog CB kampa, u Zvjezdanom selu Mosor (ZSM) na podmosorskom vrhu Makirini je s uspjehom provedena i Prva ljetna škola tehničkih aktivnosti. U radu škole, u vremenu od 30. lipnja do 4. srpnja, sudjelovalo je 11 učenika osnovnih i srednjih škola iz Drvenika kod Makarske, Brnaza kod Sinja, Okruga Donjeg, Vrgorca i Splita.

Za polaznike je održano pet radionica raznolikog sadržaja. Prvi je dan pripao predavanjima o fotografiji i fotografskim tehnikama, te praktičnoj provjeri tako stečenog znanja. Ta radionica digitalne fotografije je upriličena u suradnji s fotoklubom „Split“, a vodio ju je tajnik kluba Josip Ostojić. Drugog dana su učenici u sklopu astromodelarske radionice načinili model NASA-ine svemirske letjelice Mars Reconnaissance Orbiter, koji sada s drugim sličnim uratcima krasi strop velike dvorane zvjezdarnice. Izradu modela je vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Srijeda je pripala zrakoplovnom modelarstvu. Radionicu je vodio Ante Franić, član aerokluba „Split“,  a svaki od polaznika je načinio po jedan model male jedrilice. Aerodinamička svojstva letjelica iskušana su na helidromu podno zvjezdarnice. Radionica elektronike i automatike, održana sljedećeg dana, organizirana je u suradnji s udrugom „ABC informatika“. Radionicu je vodio predsjednik udruge Tomislav Parčina. Posljednjeg dana prvog ljetnog kampa na programu je bila robotička radionica koju je održao prof. Zoran Vukić, voditelj Kluba mladih tehničara OŠ Knez Trpimir, iz Kaštel Gomilice. Pored toga, djeca su svake večeri imala priliku slušati astronomska predavanja, ali i promatrati nebo velikih teleskopom iz kupole zvjezdarnice.

Veliko je zanimanje kao i obično pobudio i astro-kviz kojim je zadnje dvije večeri provjereno znanje mladih polaznika. Nakon osam odigranih igara asocijacija, u kvizu su uvjerljivo trijumfirale cure, ispred dva muška tima!

Za koordinaciju rada ljetne škole i njenu logističku podršku, bio je zadužen tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić. Sljedeća petodnevna ljetna škola je na rasporedu već 28. srpnja, a ove će godine Zvjezdano selo Mosor biti domaćinom i već tradicionalnog, šestog po redu Radioamaterskog kampa, u vremenu od 24. do 31. kolovoza. Za obje škole još ima slobodnih mjesta, a sve informacije o programu i prijavama možete doznati na ovim stranicama.

Galeriju slika iz ove ljetne škole, možete vidjeti OVDJE!

Dva kratka video zapisa iz prve ljetne škole: