Novosti

30.06.2014.

Na Mosoru održan prvi CB kamp

U vremenu od 22. do 27. lipnja ove godine, u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor održan je CB kamp "Zvjezdano selo Mosor 2014." iz orijentacije i komunikacije. Kamp je organziran u suradnji Hrvatskog saveza CB radioklubova (HSCB), Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK), Zajednice tehničke kulture grada Splita i Centra tehničke kulture - Zvjezdano selo Mosor (ZSM). U radu te ljetne škole sudjelovalo je ukupno dvanaest učenika. Iz Zagreba su, tako, stigli Tin i Mateo Plavec, Korina Terek, Marta Balažić i Fran Androić, iz Požege Bruno Hac, Viktor Pelcl i Marko Blažević, iz Našica Ivan i Mario Poljak, iz Jakšića Benjamin Marković, te iz Podstrane Toni Jurić.

Prvoga je dana polaznike i njihove mentore prigodnim riječima pozdravio tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić, koji je i kao uvijek bio zadužen da i ova ljetna škola bude kvalitetno logistički podržana. Kamp je otvorila glavna tajnica HZTK-e, Zdenka Terek, te u svom govoru naglasila da je glavni cilj kampa priprema za natjecanje mladih tehničara u kategoriji "Orijentacija i komunikacija". U pet radnih dana škole provedeno je nekoliko stručnih radionica za učenike osnovnih škola. Radionicu iz FRN veze (povezivanja građanskih radiokomunikacija i IP  mreža) vodili su Livio Plavec i Dražen Terek.  Radionicu "Orijentacija i komunikacija" zajedno s pripremom za praktičnu vježbu na terenu vodio je Đuka Pelcl. CB radionicu s naglaskom na DX veze (daleke veze) i operaterski način rada realizirao je Tomislav Memedović, dok je polaznike s lemljenjem strujnih krugova upoznala Valentina Dijačić. Svi voditelji radionica su mentori HSCB radioklubova.

U sklopu kampa je upriličeno i predavanje koje je održao Mladen Mužinić, član Hrvatske gorske službe spašavanje, stanice Split. Djeca su sa svojim mentorima posjetila Javnu Vatrogasnu postrojbu Grada Splita, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, CB Radio klub "Split“, te ZTK Grada Splita. Dakako, jedno popodne je odvojeno i za kupanje na plaži u Stobreču. Kako i priliči mjestu na kojemu je kamp upriličen, dvije su večeri bile odvojene za predavanja o Sunčevom sustavu, a unatoč lošem vremenu i oblacima koji su veći dio tjedna pokrivali nebo, iskorišten je i veliki teleskop zvjezdarnice. Svi zainteresirani su mogli kroz taj instrumnet baciti pogled k nekoliko zanimljivih nebeskih objekata, u prvom redu na planet Saturn. Predavanja je održao i promatranje vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

S uspjehom provedni CB kamp je u petak zatvorila glavna tajnica HZTK-e Zdenka Terek, nakon čega su se mladi polaznici razišli svojim kućama, obogaćeni vrijednim novim spoznajama i iskustvima.